Danske klassikere

Stegt flæsk med persillesovs – dansk hygge på en tallerken


Stegt flæsk med persillesovs Danmarks nationalret. En ret, der er lige så rustik som den er elsket – sprødstegt flæsk, cremet persillesovs og helt enkle kartofler. Den kræver få ingredienser, men masser af kærlighed og skarphed i køkkenet. For selv med så enkel en opskrift, ligger magien i detaljerne – og de rigtige knive gør en mærkbar forskel.


🧾 Ingredienser (4 personer)

Til flæsk:

  • Ca. 800 g svinebryst i skiver (gerne 1 cm tykke)
  • Salt og friskkværnet peber

Til persillesovs:

  • 2 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel
  • Ca. 4 dl mælk
  • 1 dl kogevand fra kartoflerne
  • En stor håndfuld frisk persille
  • Salt og peber

Tilbehør:

  • 800 g små kartofler

🔪 Klar med knivene

1. Klargøring af flæsket – Gyuto eller Santoku

Skal du selv skære flæsk i skiver fra et større stykke svinebryst, anbefales en Gyuto-kniv. Den giver lange, rene snit uden at mase fedtet. Alternativt kan du bruge en Santoku, som også klarer både kød og grønt med præcision.

Læg flæskeskiverne på en rist med bagepapir under – eller steg dem på pande. Giv dem godt med salt og peber.


2. Sprød stegning – og tålmodighed

Steg flæsket ved middel varme i ovnen (200 °C varmluft i ca. 35–40 minutter) eller på pande, til det er sprødt og gyldent. Vend undervejs.

Læg dem på fedtsugende papir efter stegning, så de forbliver sprøde.


3. Kartofler – og urteknivens øjeblik

Kog kartoflerne møre i letsaltet vand. Til skrælning eller trimning af kartofler er urtekniven oplagt. Lille, hurtig og præcis – perfekt til små, glatte emner som kartofler.


4. Persillesovsen – og Nakiri til det grønne

Lav en opbagt sovs med smør og mel. Tilsæt mælk og lidt kartoffelvand lidt ad gangen, til du har en glat og let cremet konsistens. Smag til med salt og peber.

Hak persille fint – her kommer Nakiri-kniven i spil. Dens brede, lige klinge gør det nemt at hakke urter hurtigt og jævnt, uden at mase dem.

Vend persillen i sovsen lige før servering.


🥄 Servering

Anret de sprøde flæskeskiver med nykogte kartofler og den varme persillesovs over. Til en moderne tvist kan du drysse lidt ekstra friskhakket persille på toppen – og evt. servere med syltede rødbeder eller agurkesalat.


✨ Ekstra tips og finish

  • Ønsker du papirstynde skiver til fx rugbrødsmadder dagen efter? Brug en carvingkniv – dens lange, slanke blad giver tynde, rene skiver uden at trykke kødet sammen.
  • Har du et godt brød til overs? Brug en brødkniv med bølgeskær – især til rugbrød med sprød skorpe.

🔚 Kort opsummeret: Hvilken kniv hvor?

KøkkentrinAnbefalet knivHvorfor?
Skære flæsk i skiverGyuto / SantokuLange, rene snit – perfekt til kød
Skrælle små kartoflerUrteknivLille og præcis til småting
Hakke persilleNakiriBred og skarp – hakker urter let og ensartet
Skære flæsk dagen efterCarvingknivTynde, smukke skiver til smørrebrød
Skære brødBrødknivSkærer sprød skorpe uden smuldring

Stegt flæsk med persillesovs er enkel mad – men den bliver bedst, når du gør det ordentligt. Med de rette knive ved hånden får du både skarphed, præcision og overskud i køkkenet. Det kan godt være, det er hverdag, men det skal stadig smage af noget.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *