Danske klassikere

Frikadeller med kartofler og brun sovs

Frikadeller med kartofler og brun sovs – Der er næppe noget mere dansk end en god omgang frikadeller. De skal være gyldne, let sprøde udenpå og saftige indeni – og serveres med kogte kartofler og brun sovs, som mormor lavede den. Simpelt? Ja. Men de små detaljer gør forskellen. Især når du har de rigtige knive i hånden – for madlavning bliver bare sjovere, skarpere og mere præcis, når værktøjet spiller.


🧾 Ingredienser (4 personer)

Frikadeller:

  • 500 g hakket svinekød (eller kalv/flæsk 50/50)
  • 1 lille løg
  • 1 æg
  • 0,5 dl mælk
  • 3 spsk rasp eller havregryn
  • Salt og peber
  • Smør og olie til stegning

Brun sovs:

  • 2 spsk smør
  • 2 spsk mel
  • 5 dl bouillon (eller stegesky)
  • Kulør
  • Salt og peber

Tilbehør:

  • 800 g kartofler
  • Friskhakket persille (valgfrit)

🔪 Klargøring med præcision

1. Hak løg – brug Nakiri-kniven

Til løget i farsen anbefales en Nakiri, som hakker grøntsager lynhurtigt og ensartet takket være dens brede blad og skarpe kant.


2. Rør farsen – og form frikadellerne

Rør farsen sammen i en skål og lad den trække 10 minutter. Til at forme frikadellerne kan du bruge en ske – men mange sværger til at forme dem med hånden. En god, fast fars giver deller, der holder formen på panden og får den rigtige stegeskorpe.


3. Stegning – med gyldent resultat

Brug en blanding af smør og olie, så du får både smag og højere stegetemperatur. Steg frikadellerne ved middel varme 4–5 minutter på hver side, til de er flot brunede.


4. Kartofler – og den lille kniv til de små opgaver

Skræl kartoflerne – her kommer urtekniven i spil. Dens lille, buede blad gør den nem at arbejde med på små, glatte emner som kartofler. Kog dem møre i letsaltet vand.


5. Brun sovs – og bouillontricket

Lav en opbagt sovs af smør og mel. Tilsæt bouillon lidt ad gangen under omrøring, og justér farven med kulør. Smag til med salt og peber – og evt. en sjat fløde, hvis du vil gøre den ekstra rund.

Vil du have ekstra dybde i sovsen? Tilsæt lidt stegesky fra frikadellepanden.


6. Servering – med carvingkniven (forskærerkniv) til dagen derpå

Selvom frikadeller sjældent kræver udskæring, kommer carvingkniven i spil, når du dagen efter vil lave tynde skiver til smørrebrød. Den lange, slanke klinge giver pæne, lige skiver uden at mase farsen.


🍽️ Serveringsforslag

  • Kogte kartofler med lidt friskhakket persille
  • Brun sovs over både kartofler og deller
  • Rødkål eller agurkesalat ved siden af
  • Rugbrød på siden – skåret med en god brødkniv

🛠️ Knivguide til retten

KøkkentrinAnbefalet kniv
Hakke løgNakiri-grøntsagskniv
Skrælle kartoflerUrtekniv
Skære brødBrødkniv
Skive frikadeller dagen derpåCarvingkniv (Forskærerkniv)

🔚 Afslutning

Frikadeller med brun sovs er et stykke dansk hverdagskultur – og netop fordi det er så simpelt, kan de små ting mærkes. Med en skarp kniv fra Nakushima.dk i hånden, får du bedre kontrol, pænere snit og mere overskud i køkkenet. Det gør det sjovere at lave mad – og endnu bedre at spise den.


S

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *