Boller i karry

En skål dampende ris, bløde boller og cremet, gul karrysovs – det er smagen af dansk barndom og tryghed. Boller i karry er en af de retter, der får både børn og voksne til at smile. Her får du en klassisk opskrift med fokus på smag, teknik og de rette køkkenknive til forberedelsen.
🧾 Ingredienser (4 personer)
Kødboller:
- 500 g hakket kalv/flæsk
- 1 løg
- 1 æg
- 1 dl mælk
- 4 spsk havregryn eller rasp
- Salt og peber
- 1 liter letsaltet vand til kogning
Karrysovs:
- 25 g smør
- 1 spsk karry
- 2 spsk mel
- Ca. 5 dl kogevand fra bollerne
- Salt og peber
- Evt. en sjat fløde
Tilbehør:
- 250 g ris
- Frisk koriander eller persille (valgfrit)
🔪 Køkkenforberedelse – med skarpe snit
1. Hak løget – brug Nakiri-kniven
Et finthakket løg giver bedre konsistens i farsen. En Nakiri-grøntsagskniv er ideel her – bred, skarp og nem at kontrollere, så du undgår at mase løget.
Alternativt kan du bruge den alsidige Santoku-kniv hvis du også skal snitte grønt til salat eller toppings.
2. Rør farsen sammen
Bland det hakkede kød med løg, æg, mælk, havregryn, salt og peber. Rør det sejt – det giver faste, saftige boller. Form farsen med en ske dyppet i vand.
3. Kog bollerne
Bring en gryde med letsaltet vand i kog, skru ned til lavt blus, og lad bollerne simre i 6–8 minutter til de flyder op. Gem kogevandet til sovsen.
Skal du skumme vandet undervejs, er en utilitykniv god til præcisionsarbejde og småopgaver i køkkenet.
4. Karrysovs med smag og farve
Smelt smørret og svits karryen let – så frigives aromaen. Tilsæt melet og lav en opbagt sovs med kogevandet fra bollerne. Smag til med salt, peber og evt. lidt fløde.
Du kan også tilsætte et lille æble eller lidt løg for sødme – her er urtekniven uundværlig til små og præcise snit.
5. Kog risene
Kog risene efter anvisningen. Brug evt. en Gyuto-kokkekniv til at skære tilbehør som agurk, æble eller lime, hvis du vil tilføje friske elementer på siden.
6. Servering – og restefest dagen efter
Server bollerne i den varme karrysovs med ris og evt. lidt frisk koriander eller persille på toppen. Har du rester dagen efter, er carvingkniven genial til at skære kødbollerne i skiver til madpakken eller smørrebrød.
Skal du servere brød til? Så brug en god brødkniv – så undgår du smulder og ujævne skiver.
🍽️ Serveringsforslag
- Kogte jasmin- eller basmatiris
- Frisk koriander, æbler i tern eller ristet kokos
- Agurkesalat eller mango chutney som tilbehør
- Naanbrød skåret med brødkniv
🔧 Knivoversigt
Opgave | Anbefalet kniv |
---|---|
Hakke løg og grønt | Nakiri-grøntsagskniv |
Skære æbler, grønt til pynt | Gyuto-kokkekniv |
Finere snit af frugt/grønt | Urtekniv |
Småopgaver og præcision | Utilitykniv |
Skive boller til madpakke | Carvingkniv |
Skære brød | Brødkniv |
🔚 Afslutning
Boller i karry er en klassiker, der aldrig går af mode. Og med de rette redskaber – som knivene fra Nakushima.dk – bliver madlavningen ikke bare nemmere, men også sjovere og mere præcis. Skarpe snit giver skarpe resultater.